Lurdes Civit

Lurdes Civit

Lurdes Civit Utrilla, escultora i artista del paper. Les seves obres s’engloben en el corrent artístic conegut com “Art -Paper”. En aquest corrent, el paper no és un simple suport passiu dins la globalitat de l’obra, sinó que forma part integral d’ella i n’és l’element principal. La seva realització a partir del treball amb fibres de cel·lulosa triturades i pigmentades permet la composició de l’obra amb la tècnica de superposició de capes, relleus i laminacions.

Proposta expositiva actual: Un viatge pels Quatre Móns

Aquesta exposició està formada per una 60ª de peces de fibres de cel·lulosa i és una mostra del treball realitzat en paral·lel a les il·lustracions del llibre “Marta i la Savana, un viatge pels quatre Móns” d’Ester Torrella que ens diu:

“La Naturalesa és un llibre d’imatges, de sons, de perfums i de textures, que alimenta el cos i l’ànima de veritable Saviesa i que ofereix, a qui ho cerqui de veritat, la possibilitat de desvetllar el misteri de la Creació, mitjançant el llenguatge del símbol i l’analogia”.

Un recorregut pel món dels elements: l’Aigua, l’aire- esperit , el foc i la Terra. Formes, colors i sensacions ens acompanyen en aquest viatge…

Obres

Creació artística

Els meus estudis d’escultura, i el meu interès per la creació artística, per l’Espai i la Matèria fan que l’any 1983 entri a formar part del taller d’escultors, pintors i escriptors: USQUAM. A partir de l’any 1988 decideixo muntar un taller propi, on preparar les meves exposicions i experimentar tot tipus de tècniques i materials i en el qual encara avui dia hi estic treballant.

La meva investigació artística comença amb materials més contundents com poden ser la fusta i el ferro. Però cada vegada més cerco la lleugeresa dels materials i treballar a partir de transparències, textures, colors, elements que m’ofereix la Natura. A partir d’ aquí, a 1993 començo a experimentar amb la fibra de cel·lulosa (fibres naturals del paper, pastes de paper… fibres vegetals…) per trobar nous llenguatges artístics, i els intento introduir en el mon del volum.

La Casa del Paper (2006): Creació d’una escola- taller d’Art paper, on actualment realitzo cursos d’elaboració artesanal del paper per a diferents col·lectius… i creo la meva obra.


Estudis:

– BUP, COU i Selectivitat. (1977-1981)
– Escola Massana.
– Títol d’Arts i Oficis, especialitat: escultura (1978-1983).

Formació complementària

– Participació activa en cursos d’expressió d’en Georges Laferrière (pedagog canadenc) i Josep M. Font (cap del dep. d’Animació i expressió de la Fundació Pere Tarrés).

– Cursos de Plàstica escola TRAZOS (3 anys).

– Curs de Creativitat i Animació Terapèutica a la Fundació Pere Tarrés.

– Cursos de realització i experimentació de tècniques de paper amb especialistes internacionals al Molí paperer de Capellades:
1. “Noves tècniques de treball amb fibres de cel·lulosa en medi aquós” amb l’artista Salvador Alibau;
2. “Treball tridimensional en Art-paper” per l’especialista Elaine Koretsky, una de les persones més acreditades internacionalment en el camp de la investigació de l’Art-paper i el “PULP-SPRAY” (tècniques d’aplicació del paper per a la realització de volums).
3. “Innovació en el paper fet a mà per a obra gràfica”, desenvolupament i experimentació de les possibilitats tècniques. Curs impartit per l’artista Estadunidenc Laurence Barker que al gener de 1963 va establir per primer cop un taller estable de fabricació de paper en una universitat nord-americana (ha treballat amb artistes com Roy Lichtenstein, Jasper Johns, Joan Miró, Eduardo Chillida o Antoni Tàpies…).
4. “Curs de restauració de paper” Domènec Palau.(ex-restaurador de la Biblioteca de Catalunya, cap del taller de restauració de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona).
5. “Curs de paper oriental”amb Noni Lazaga. Artísta que ha residit llargues temporades a Mino (Japó) per l’estudi del Washi. Autora del llibre “Washi el papel Japonés”.
6. “Curs d’Inshu Washi”paper Japonès amb Shingo Nishimura i Tsuyoshi Nakahara. (mestres paperers de la regió de Tottori, Japó).
7. “Curs Marques d’aigua, la nova dimensió de l’art-paper” amb Gangolf Ulbricht.
8. “Tècniques d’escriptura amb fibra de cel.lulosa”amb Míriam Londoño.
9. “El llibre d’artista amb John Gerald”. Tècnica del pulp- painter.

– Ha estat membre del IAPMA (International Association of Hand Papermakers and Paper Artists). Associació internacional de fabricants i artistes del paper.


Experiència laboral

Publicista i dissenyadora gràfica (1981-1989)
Maquetació de llibres, revistes, fulletons,… muntatge d’originals, creació de portades, logotips, pòsters, … i il·lustracions de contes, audiovisuals,….(llibre commemoratiu de la Cambra de Comerç, El llibre del cava de Freixenet, El llibre de la pell, llibre commemoratiu de la Kraft, revista de la Caixa de Pensions, llibres per a la casa Kodak, campanya Grec…)
– Estudi de Disseny Gràfic i3
– Editorial Barcanova
– Agència de Publicitat JWT
– Taller Editorial Montserrat Mateu.

Mestra de creativitat i tallers de plàstica en diferents centres. Tallers, cursos, i monogràfics: “Llenguatges expressius“, “tècniques expressives per l’educació de la creativitat en el lleure”, “tècniques, materials i recursos per a mestres”
– Centre Cívic el Coll (1994-1996).
– Esport 3: Tallers d’obradors (1995-1997)
– Fundació Pere Tarrés. Departament d’Animació i expressió en l’àmbit de plàstica de l’Institut de Formació. (1998-2008)
– Escola Blanquerna. Facultat de psicologia, ciències de l’educació i l’esport. Realització del curs d’escultura i volum en l’escola d’estiu. 2004.

Directora y responsable de la formación y producción de la escuela – taller de arte papel: “La casa del paper”. Barcelona. (Desde 2006). Dirección y realización de cursos monográficos sobre el papel. Creación de obra artística personal.

Altres projectes
– Participació en el programa de Reminiscència de la Fundació La Caixa: “visites guiades per a familiars i malalts d’Alzheimer” , exposició “Cent anys de passió Blaugrana” a la Casaramona (estiu 2000). Realització de les propostes plàstiques sensorials de les visites i acompanyament dels malalts.
– Participació en l’espectacle d’obertura d’un dels diàlegs “Els conflictes a la vida quotidiana” al FORUM Universal de les cultures (13,14 i 15 de juny de 2004.
– Projecte pedagògic i l’elaboració del Bestiari en cartró pedra per al casal de joves de Polinyà. Tardor 2004
– Curs de Bestiari i Gegants a Valls pel programa de la FESCAT. (18 h.) hivern 2004.
– Treball en el programa Europeu per a la Gent Gran de “caixes d’Història de vida” de la Caixa de Catalunya. Disseny de l’exposició itinerant per ciutats Europees.
– Projecte cultural de la GENERALITAT de recuperació i creació de tradicions catalanes. Elaboració conjunta amb la gent del poble de Quart de capgrossos.
– Tallers creativitat en hospitals de dia, salut mental.


Exposiciones

1985
Col·lectiva d’escultura USQUAM a Lleida.

1986
Col·lectiva d’escultura USQUAM a Cadaqués. Nova galeria USQUAM.

1988
Exposició d’escultures a partir d’un element comú (ribot) “Ribots Apart” per a quaranta artistes escultors catalans a la Sala “Plaça Catalunya” del Passeig de Gràcia de Barcelona. Itinerant per Catalunya. Organitzada per la “Fundació La Caixa”.

1993
“Ombres d’una Terra” Exposició de relleus elaborats amb pasta de paper i elements naturals a partir de 20 poemes de Salvador Espriu del Llibre de Sinera. Encàrrec realitzat conjuntament amb l’Obra musical “En la sequedat de la terra”, amb el músic i compositor contemporàni Josep Margarit, per a la celebració del XXV aniversari de la Coral Sinera de Barcelona. Lluïsos de Gràcia, Barcelona.

1997
“Paper creatiu i natura”. Exposició de relleus de paper fet a mà i elements naturals per a la galeria de l’escola d’art Traç.

1998
“Paper fet a ma”. Exposició de relleus a la sala del C.S.P. Erasme Janer. Ajuntament de Barcelona.

2000
“ El paper”. Exposició en sala particular. Carrer Marià Cubí de Barcelona.

2002
“La pell i el paper” Musée du Pays et Val de Charmey. Suïssa.

2004-05
Exposició i venda al « Merc-art » de Calaf . Nadal.

2006
Exposició col·lectiva : Centre Artesania Catalunya. Barcelona. “Del poble a la ciutat”.

A partir del 2007
Exposició permanent a la sala de “La casa del paper” Poble Espanyol de Barcelona

2009
Exposició col·lectiva sota el títol “La tardor de l’art” a la galeria Gal-gallery de Barcelona.

2010
Exposició a la sala Juliakarp Galery de Barcelona.
Exposició a la sala Paspertú de Barcelona.

Related Projects