Marta Montcada

Marta Montcada

Per Josep Maria Miró Llull, pintor i escriptor. Ciutat de Mallorca

Paul Klee digué que la funció de l’art no és representar allò que és visible sinó fer visible una nova realitat. I això, precisament, és el que aconsegueix Marta Montcada en erigir una nova i captivadora realitat: la dels seus espais, en els quals amb ordenació exacta, fina execució i amb enèrgica delicadesa, afloren les ressonàncies més íntimes dels elements que les han suscitat. En els seus gravats i pintures sobre paper, – suport pel qual Marta Montcada sent una especial predilecció -, ens desvetlla els secrets amb les seves delicadeses, transparències i subtilitats, originant un tot de pulcres abstraccions, la presència de les quals transcendeix amb força els mateixos elements reals de què ha partit, per abastar un món propi d’imatges gojosament vives.

A l’ obra de Marta Montcada es pot aplicar allò que en El Llibre del Te va escriure Okakura-Kakuzo: Al màgic frec de la bellesa, les més secretes fibres de la nostra sensibilitat surten del seu son; en resposta a la crida que se’ls fa, vibren i s’estremeixen. L’esperit parla a l’esperit. Sentim allò que encara no s’ha dit, contemplam l’invisible. (…)


Per Francisco Javier Caballero, historiador i professor d’art. Madrid

La pintura de Marta Montcada sorgeix de l’encreuament entre el cel i la terra, de l’abstracció i la naturalesa. Genera un ordre intern en les seves composicions que conjuga harmoniosament la concentració i l’ expansió dels elements més enllà dels límits imposats pel suport de l’obra, amb moments d’una acció inesgotable.

La seva obra incideix en la recerca del principi de l’univers i els seus corpuscles, recreant-los de mil maneres diferents al donar color i forma a allò que només habita en la seva imaginació. Aquesta indagació fa que l’ artista ens mostri fragments d’ aquest espai, que conté l’essència del primer instant on alguns aspectes prenen forma i color i es fan realitat. Capta l’atmosfera que envolta a les estructures i que harmonitza la composició, al crear la sensació de que tot està aquí i en el seu lloc exacte. D’aquesta manera, cada fragment és un cosmos en si mateix, capaç de coexistir amb els altres fragments en consonància, en pau, sense perdre la seva independència i identitat.

Els elements de la naturalesa que observem, són lleus apunts del món sensible que es materialitza de forma visible en aquest univers en expansió.
Marta Montcada imagina aquest cosmos en diversos colors, però entre tots destaca l’ús del blau en una infinitat de tons i matisos. Suggereixen les hores nocturnes i les profunditats marines, amb tota la seva màgia latent, dels que emergeixen i floten totes les coses. Es situa així en l’interior de la realitat, en el seu origen. Ens mostra a través de la seva creativitat, un conjunt multiforme que emergeix d’un espai inexistent en els seus quadres; del no-res com a punt de partida de la matèria, les formes i el color. Capta l’essència de la realitat presentant-la de forma senzilla i natural; si partim de la seva obra resulta fàcil contemplar o imaginar el moviment continu d’expansió en l’espai infinit.

Marta Montcada ens mostra el que roman, allò que ja existia abans de nosaltres. Indica que tot ens embolcalla amb una doble finalitat, i invita a recercar l’ entitat d’aquest món màgic que s’obre davant nostre i ens interroga sobre quin lloc ocupem els éssers humans en aquest univers, del que hi estem absents malgrat formar-ne part. La seva creació no està completa fins que l’espectador, agent extern de l’obra, es situa al seu davant i s’hi integra. (…)

Obres


1961 Barcelona.
1984 Llicenciada en Belles Arts (Especialitat de Gravat) per la Universitat de Barcelona i cofundadora del taller de gravat i serigrafia Binomi de Barcelona, on ha treballat amb rellevants artistes contemporanis.

Des d’aleshores a participat en una llarga llista de fires d’art, exposicions temàtiques i de grup, col·laboracions amb d’altres artistes; així com també dissenys d’escultures, projectes d’interiorisme i instal·lacions multimèdia (festival de les flors, Girona 2001,04,06,08).

De la seva participació en certàmens, ha obtingut premis en el camp del gravat, la pintura, el dibuix, el disseny, la ceràmica i la fotografia.

Exposicions individuals

1987
Galeria Fort. Sèrie de Serigrafies Gris Llum. Cadaqués, Girona.
Hostal de La Gavina. S’Agaró, Girona.
La Fil·loxera. Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, Barcelona.

1988
Monotips. Sala d’Exposicions de Els 4 Gats, Barcelona.
Sala Genaro Poza. Centro Cultural de la Caja de Zaragoza, Huesca.

1989
Disseny i realització del Llibre d’Artista Tódalas Augas. Conselleria de Cultura
de la Xunta de Galicia, Santiago de Compostela.

1990
Tropical. Galeria Piscolabis, Barcelona.

1991
Sala Les Voltes de Casa Bas. Capellades, Barcelona.

1993
Del Mediterrani. Galeria ANRI i ANRI Six. Nagoya, Japó.

1994
Espais. Galeria TOLL D’ART. Granollers, Barcelona.
Galeria HOT STUDIO (AUNKAN). Osaka, Japó.

1995
ESPAI DADA, Galeria d’Art. Granollers, Barcelona.

1996
Galerie 141. Nagoya, Japó.
Galeria ANRI. Nagoya, Japó.
Galeria MIHARAYA. Tokio. Japó.
Sala Superior d’ ART ACTUAL – AULA DE LLETRES, Bcn.

1998
Galeria EMPORI, Empuriabrava, Girona.
Galeria LADS, Osaka, Japó.
Galeria MARYA, Takatsuki, Japó.
Galeria MIHARAYA, Tokio, Japó.

1999
Representant espanyola a l´Exposició Europea EKO´99 a Oberkirch, Alemanya. Invitació per a l’ exposició, estada, presentació i conferències dels artistes participants.

2000
Galeria TRESPEUS, Vic, Barcelona.
Galeria ANRI, Nagoya, Japó.
Galeria STRASSE, Nishinomiya, Japó.

2001
Galeria KASEIDO, Kyoto, Japó.

2002
Exposició de Pintura i presentació de la carpeta Homenatge a Salvador Dalí, 1904-2004 amb 3 gravats originals de Marta Montcada. Figueres i La Vajol.

2003
Galeria LADS, Osaka, Japó.
Galeria SALÓ HASHIMAYA, Kurashiki, Japó. Amb ceràmiques de l’artista Mayao Umesao.
Galeria ANRI, Nagoya, Japó.
Antològica a les Sales de NAGASE, KIYOSU, Japó.
Galeria AU VIRAGE, Séprais, El Jura, Suïssa.

2004
Exposició permanent de l’obra de Marta en el: Cafè Marta, Kobe. Japó.

2005
Galeria RÚA X d’ART de Manresa, exposició Marta Montcada i Martí Rom.
Galeria LADS, Osaka, Japó.
Casa Lluvià, Manresa. Exposició itinerant per Catalunya, I Exposició Internacional “Catalunya, Bellesa i Fortalesa”.
Galeria SALÓ HASHIMAYA, Kurashiki, Japó. Amb les ceràmiques de l’artista Mayao Umesao.
Sales de l’Ajuntament de la ciutat de IWAKURA, Aichi, Japó.
Fira d’Art Nakanoshima, Osaka, Japó.

2006
Exposició “Tamayura” amb Azusa Kito a l’Espai d’ART Rubiralta, Manresa.
Exposició “Washi”, obra sobre paper de Marta Montcada i Koldo Sebastián, Galeria Jose Ibarra, Barcelona.

2008
Universitat Kasei Gakuhin Daigaku de la ciutat de Machida, TOKIO. Organitzat per la Fundació MITA’I pel Paraguay.

Related Projects